For å enkelt finne frem på våre nettsider kan du benytte søkefunksjonen

Jonas – en godgutt med Downs syndrom

I denne artikkelen blir dere bedre kjent med Krabatbarnet Jonas. En herlig gutt med Downs syndrom som suser rundt med sparkesykkelen; Krabat Runner.
Gutt med Downs syndrom som koser en katt

Hils på Jonas

Jonas er en nydelig liten rampegutt med Downs syndrom. Han fyller 12 år 27.02.2020, går på Marikollen ungsomskole avd fine, og bor i Blystadlia med mamma Nina, og lillesøster Sandra. Han elsker dyr, spesielt kaninen sin, Nin, og katten, Pus. I tillegg er han utrolig glad i å bade, reise, og synge bursdagssanger. Youtube, kapteinsabeltann og putti plutti pott er også store favoritter. Generelt er Jonas veldig glad i fart og spenning, så det er kanskje ikke så rart at han fikk sansen for Krabat Runner, etter første utprøving.

jonas på krabat runner

Klinisk Bakgrunn

Jonas er født med Downs Syndrom, noe som ikke har vært vanskelig i seg selv. Barn med Downs syndrom er like ulike, med ulike drømmer og behov som alle andre. Men Pga hypotoni’* kan de ha noe senere motorisk utvikling enn andre barn. I disse tilfellene kan det blant annet være behov for fysioterapi eller ulike hjelpemidler. Jonas, derimot, har måttet lære seg å gå 3 ganger fordi han i 2013 fikk et hjerneslag. Dette førte til lammelse på hø side av kroppen. Senere måtte han operere hoften for hyppig luksasjon. Han har i tillegg vært igjennom 4 hjerteoperasjoner. Selv om Jonas har vært igjennom mer enn mange av oss noen gang vil i livet, har han en styrke, glede og kjærlighet som er utrolig inspirerende.

Hypotoni* er slapp muskelmasse/ slappe muskler

Målet med Sparkesykkelen Krabat Runner

Sparkesykkel er noe av det mest populære blant barn og unge for tiden, og fins bokstavelig talt rett rundt hvert hjørne (hvis du bor i storbyen). Det er ikke rart en gutt som er glad i fart og spenning da ønsker seg en sparkesykkel. Jonas og søsteren fikk begge en sparkesykkel med to hjul, dessverre tok det ikke lang tid før både søster, fetter og venner føk av gårde, mens Jonas ble stående igjen. Med dårlig balanse, og ulik benlengde ble sparkesykkelen med to hjul for krevende.

Heldigvis leste Mamma Nina, om Sparkesykkelen Krabat Runner på nett, og fikk til en utprøving på skolen. Etter noen få sekunder på Krabat Runner suste Jonas av gårde, nesten på lik linje med de andre barna. Da man både kan bruke Runner med sete, men også ta det av, er målet til Jonas å bruke sparkesykkelen uten sete etterhvert.

Mål oppsumert

  • Lek og moro
  • Delaktig med venner og familie
  • Styrke hø ben pga slaget
  • Bedre balansen
  • Bruke uten sete
resultat av sparkesykkel

Resultat

Selv om Jonas bedrer balansen, styrker benet og klarer å holde følge familie og venner, er han en liten rakker, så det aller morsomste med Runner er jo selvfølgelig å kjøre på mamma Nina.

Ny sparkesykkel till Jonas – Se video her

Krabatnytt

Fire ganger i året sender vi ut nyhetsbrev med fagstoff og informasjon om våre produkter. Meld deg på for å motta vårt nyhetsbrev direkte til din innboks.