For å enkelt finne frem på våre nettsider kan du benytte søkefunksjonen

Dette er Eveline

Eveline bor sammen med familien sin i Oslo. Hun går på skole hver dag hvor hun er sammen en gruppe elever med ulike utfordringer i hverdagen. Hovedfokus for opplæringen er kommunikasjon, samhandling, gode opplevelser og fysisk aktivitet. Klassen har aktiviteter i gruppe og individuelt. Eveline er en livsglad jente som er sosial og liker fart og spenning.
Skrevet av: Ann Helen, Fagansvarlig og teamleder for salg

Klinisk bakgrunn

Eveline har bilateral cerebral parese med høyresidig utfall og GMFCS nivå IV. Hun bruker høyre hånd som støttehånd med bedre funksjon i venstre, hun scorer også IV på MACS klassifisering av håndfunksjon. Hun har ingen egenforflytning på gulv, men kan sitte selvstendig, står i ståstativ og kan manøvrere manuell rullestol med enhåndskjøring på egenhånd.

Målsetting med sittende stilling

Eveline vokser hurtig, og en er redd for utvikling av skoliose. Det er derfor svært viktig at hun i sittende opprettholder et stabilt og nøytralt bekken, som videre gir en naturlig kurvatur i rygg og nakke samt hodet i midtstilling. Faller hun utenfor midtlinjen vil tyngdekraften over tid bidra til utvikling av feilstillinger.

Viktige mål i sittende blir derfor:

  • Stabilt bekken
  • Tilrettelegge for optimal postural kontroll
  • Optimalisere arm – og håndfunksjon
  • Functional reach
  • Sørge for sosial interaksjon med de som er rundt henne

Valg av sittehjelpemiddel

Eveline fikk Jockey Plus og Sheriff Plus stol, med hoftebelte, sidestøtter og sternumvest samt et bord for å gi henne underarmsstøtte spesielt til høyre arm og hånd. Hun trenger ekstra støtte til bolen, for ikke å sige sammen. Salsete gjør at hun blir sittende abdusert med åpen hoftevinkel som gir bekkenet en nøytral stilling. Bena kommer litt innunder henne og gir en bred understøttelesesflate

Resultat

Når Eveline får føttene innunder seg viser det seg at hun bruker de som aktive støttepunkter ved spastisitet. Det vil si hun kan bruke spastisiteten på en positiv måte ved å få en funksjonell oppreising i sittende. I tradisjonelle seter med bena fremfor seg kommer raskt bekkenet ut av posisjon ved spastisitet, noe som forplanter seg oppover i ryggsøylen.
På salsete kommer rygg og nakke samt hodet er innenfor midtlinjen og bidrar til optimal bruk av arm og håndfunksjon. Hodet i midtstilling – sosial interaksjon.

Les mer om Cerebral Parese her 

Skrevet av: Ann Helen, Fagansvarlig og teamleder for salg

Krabatnytt

Fire ganger i året sender vi ut nyhetsbrev med fagstoff og informasjon om våre produkter. Meld deg på for å motta vårt nyhetsbrev direkte til din innboks.